Yaprak Sarması | Traditionele Gevulde Wijnbladeren
Comments: 1
labels: Gevulde Wijnbladeren, turkse recept, Yaprak SarmasiYaprak Sarması | Traditionele Gevulde Wijnbladeren
Yaprak sarması is een traditioneel gerecht uit de Turkse keuken dat bestaat uit met rijst en kruiden gevulde wijnbladeren. Het woord "yaprak" betekent "blad" in het Turks, en "sarma" betekent "rollen" of "wikkelen". Yaprak sarması kan zowel met als zonder vlees worden gemaakt. De vegetarische versie bevat vaak rijst, ui, pijnboompitten, krenten, en een mengsel van kruiden zoals munt, dille, en peterselie. Soms wordt ook citroensap toegevoegd voor extra smaak.
ingrediënten
- 4 eetlepels Zonnebloemolie
- 30 stuks Wijnbladeren
- 2 stuks Uien (gesnipperd)
- 3.5 eetlepel Peperpuree
- 1 dessertlepel Cayennepeper
- 1 dessertlepel Zwarte peper
- 1.5 dessertlepel Zout
- 500 gram Rijst
- 1 dessertlepel Munt
- 50 gram Peterselie
- 1 stuk Citroen (geperst)
- 1 stuk Citroen (schijfjes)
- 400 ml Water met zwarte peper
- 400 ml Kokend water
Bereiding
- Zet een hapjespan op de warmtebron ( gasfornuis / inductie / kookplaat ) en doe er 5 eetlepels zonnebloemolie erin
- Voeg de gesnipperde uien eraan toe en fruit de uien tot het een goudbruin kleurt
- Voeg er twee eetlepels peperpuree aan toe en bak dit al roerend ongeveer twee minuten
- Voeg nu de zout, zwarte peper en cayenne peper aan toe en roer dit ongeveer 30 seconden
- Voeg de rijst eraan toe en bak dit ongeveer 10 minuten al roerend in de pan
- Voeg de peterselie en munt eraan toe en bak dit al roerend ongeveer één minuut
- Voeg de sap van één geperste citroen erbij en bak dit al roerend 1 minuut mee
- Haal de hapjespan van de warmtebron
- Pak een wijnblad en zet het plat neer op de aanrecht/snijplank met de punt naar voren.
- Met één eetlepel pak je de rijst en doe dat op de wijnblad aan de onderkant.
- Rol vanaf de achterkant de wijnbladeren met rijst ertussen een stukje
- Vouw de zijkanten naar binnen en rol halverwege en vouw de zijkanten naar binnen tot je het helemaal opgerold hebt.
- Herhaal stap 9 tot 12.
- Doe de gevulde wijnbladeren in een grote pan
- Voeg er schijven citroen aan toe
- Kook 400 ml water en voeg er 1,5 eetlepel peperpuree aan toe en roer dit tot een sausje
- Giet de saus in de pan met de wijnbladeren
- Zet een paar borden bovenop de wijnbladeren, geen deksel gebruiken, dit is om de wijnbladeren op de plaatst te houden
- Zet de pan op een warmtebron en laat het op de laagste stand warm houden zodat de saus kan intrekken.
- Haal na 50 minuten de pan van de warmtebron af en laat het afkoelen
Notities
Het gerecht wordt vaak koud geserveerd als onderdeel van een meze (een selectie van kleine gerechten) of als bijgerecht. De versie met vlees kan warm of koud worden geserveerd.
Afiyet Olsun – Smakelijk eten
Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook.
1 thoughts on Yaprak Sarması | Traditionele Gevulde Wijnbladeren
Pingback: Gevulde wijnbladeren - Turkse Forum