Etli ekmek – Gehaktbroodje
Comments: 2
labels: Etli ekmek . Gehaktbroodje, turkse receptEtli ekmek – Gehaktbroodje
Etli ekmek is een traditioneel Turks gerecht dat afkomstig is uit de centrale Anatolische regio, met name Konya. De naam "etli ekmek" betekent "brood met vlees," wat het gerecht vrij nauwkeurig beschrijft. Het bestaat uit een dun, langwerpig platbrood dat is bedekt met een mengsel van gehakt (meestal lam of rund), uien, tomaten, paprika's en verschillende kruiden. Het vleesmengsel wordt gelijkmatig over het deeg verspreid, en het gerecht wordt gebakken in een steenoven totdat het brood knapperig is en de topping gaar is.
ingrediënten
- 1000 gram Bloem / Meel
- 1 theelepel Suiker
- 1 theelepel Zout
- 2 theelepels Paprikavlokken
- 2 theelepels Zwarte peper
- 2 eetlepels Zonnebloemolie
- 1 blokje Gist
- 1 stuks Paprika
- 2 stuks Uien
- 1 stuk Ei
- 500 gram Gehakt
- 5 stuks Groene peper
- 500 ml Lauw water
Bereiding
- Scheid het eigeel van het ei en bewaar dit voor later.
- Het eiwit van het ei kun je weggooien maar ook als ingrediënten voor het deeg gebruiken.
- Meng 850 gram bloem 1 theelepel suiker 2 theelepels zout 1 blokje gist (42 gram) en 400 ml lauwwarm water in een kom.
- Kneed nu het geheel gedurende enkele minuten.
- Dek de kom vervolgens af met een zak (of doek) en laat het deeg 30 minuten rijzen.
- Let erop bij het mengen van de ingrediënten dat het water lauwwarm moet zijn.
- Begin met het verwijderen van de pitjes van de groene pepers.
- Snijd de 5 groene pepers samen met de uien en rode paprika in stukjes.
- Voeg deze groenten toe aan het gehakt samen met het zout paprikavlokken en zwarte peper.
- Voeg tot slot ook 100 ml water toe (gewoon koud).
- Meng het gehaktmengsel gedurende enkele minuten tot het gehakt en groenten het water goed hebben opgenomen.
- Maak 4 bolletjes van het deeg.
- Strooi wat van het overgebleven meel op het aanrecht.
- Rol met een deegroller de 4 bolletjes uit tot een langwerpig (dunne) deeg.
- Leg één van het uitgerolde deeg op de bakplaat (gebruik bakpapier om kleven te voorkomen)
- Verspreid de gehakt topping over het deeg. Zorg ervoor dat er ruimte overblijft bij de randen.
- Vouw nu de randen naar binnen
- Pak het eerder bewaarde eigeel erbij en voeg hier 2 eetlepels zonnebloemolie aan toe. Meng dit goed.
- Smeer vervolgens met een kwast dit eigeel op de randen van de Etli Ekmek.
- Indien gewenst kun je nog wat gesneden pepers als dressing gebruiken.
- Doe de bakplaat in een voorverwarmde oven voor 15 minuten op 225 graden.
- Het bovenstaande proces kun je herhalen voor alle 4 uitgerolde deeg.
Notities
Etli ekmek wordt soms vergeleken met andere Turkse platbroden zoals pide of lahmacun, maar het is anders door de vorm, de dunheid van het deeg en de specifieke vleesvulling. Het is een populair gerecht in Konya en kan worden gevonden in veel Turkse restaurants in heel Turkije en in regio’s met Turkse gemeenschappen.
Afiyet Olsun – Smakelijk eten
Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook.
Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd op onze site en op Facebook.
2 thoughts on Etli ekmek – Gehaktbroodje
Sinds wanneer gaat er in godsnaam rode paprika in etli ekmek? Het is tomaat geen rode paprika dat erin gaat. In lahmacun of etli ekmek gaat nooit rode paprika in het originele recept. Dit is een vernederlandste versie. Haal de paprika eruit en doe er tomaat in zonder de pitten. Dat is het origineel.
Thanks