Peynirli patatesli borek – Aardappelkaas deegbol

Peynirli patatesli borek – Aardappelkaas deegbol
Labels: , ,

Peynirli patatesli borek - Aardappelkaas deegbol

Peynirli patatesli borek – Aardappelkaas deegbol

Turkse Recepten
Peynirli patatesli börek is een traditioneel Turks gebak dat gevuld is met een mengsel van aardappelen en kaas. Het is een heerlijke en hartige lekkernij die vaak als ontbijt, snack of bijgerecht wordt geserveerd. De naam "Peynirli patatesli börek" betekent letterlijk "börek met kaas en aardappelen.
Voorbereidingstijd 2 uur 40 minuten
Kooktijd 1 uur 40 minuten
Gang Dessert
Keuken Turkse
Aantal Personen 4 Personen
calorieën 2260 kcal

ingrediënten
  

  • 3 stuks Aardappelen
  • 3 vellen Yufka (Rond)
  • 100 ml Zonnebloemolie
  • 2 stuks eieren
  • 100 ml Melk
  • 0.5 bosje Peterselie (half bosje)
  • 3 eetlepels Paprikavlokken
  • 3 eetlepels Zwarte peper
  • 1 blok Turkse Witte kaas
  • 1 blok Turkse Kasar kaas

Bereiding
 

  • Kook eerst de aardappelen in een pan en haal de schil er af.
  • Meng de melk zonnebloemolie en eieren in een kom.
  • Klop deze gedurende een halve minuut.
  • Smeer met een kwast dit melk-ei mengsel over één vel yufka.
  • Rasp vervolgens 1 van de aardappelen over hetzelfde vel yufka.
  • Rasp daarna de witte kaas voor één derde deel over hetzelfde vel yufka.
  • Strooi wat gesneden peterselie over hetzelfde vel yufka.
  • Strooi één eetlepel paprikavlokken en zwarte peper over hetzelfde vel yufka.
  • Plaats hier vervolgens één vel yufka overheen.
  • Herhaal de bovenstaande stappen 3 keer tot je in totaal 3 vellen yufka van een bovenlaag hebt voorzien.
  • Rol nu het geheel op (stevig oprollen!)
  • Snijd de rol in tweeën zodat deze later gemakkelijker op een bakplaat past
  • Doe deze rollen nu in de koelkast voor één uur
  • Haal na één uur de rollen uit de koelkast en snijd de rollen in brede schijven
  • Smeer de bovenzijde van deze schijven met wat overgebleven melk-ei mengsel
  • Doe de schijven op een bakplaat (gebruik bakpapier om plakken te voorkomen)
  • En doe deze voor ongeveer 20 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven
  • Rasp alvast wat van de Kasar kaas
  • Haal na 20 minuten de bakplaat eruit en strooi de geraspte Kasar kaas op de bovenzijde van de schijvenDoe de bakplaat wederom in de oven ditmaal voor slechts één minuut (puur om de kaas een beetje te laten smelten)
  • Het gerecht (Peynirli patatesli börek) is nu klaar om geserveerd te worden

Notities

Peynirli patatesli börek wordt vaak warm geserveerd, eventueel met een kant van yoghurt of een frisse salade. Het kan zowel als ontbijt, tussendoortje, of bijgerecht bij de maaltijd worden gegeten. De combinatie van knapperig deeg met de romige aardappel- en kaasmix maakt het een geliefde keuze in de Turkse keuken.
Dit gerecht is een uitstekende representatie van de veelzijdigheid en de rijke smaken van de Turkse baktraditie.
Trefwoord Aardappel, Borek, Deegbol, Patates, Peynirli

Afiyet Olsun – Smakelijk eten

Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook

Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd op onze site ren op Facebook.

Peynirli patatesli borek - Aardappelkaas deegbol voedingswaarde

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.