Ay börek – Gevulde maanbroodjes met gehakt

Ay börek – Gevulde maanbroodjes met gehakt
Labels: , , ,

Ay börek - Gevulde maanbroodjes met gehakt

Ay börek – Gevulde maanbroodjes met gehakt

Turkse Recepten
Ay börek is een type Turks gebak dat zijn naam dankt aan de vorm, die doet denken aan een halve maan (in het Turks betekent "ay" maan). Het is een variant van börek, een gevuld deeggebak dat populair is in de Turkse keuken en daarbuiten. Ay börek wordt meestal gemaakt van filodeeg of yufka en gevuld met diverse ingrediënten, zoals kaas, gehakt, spinazie, of aardappelen.
Voorbereidingstijd 35 minuten
Kooktijd 35 minuten
Totale tijdsduur 1 uur 10 minuten
Gang Dessert
Keuken Turkse
Aantal Personen 4 Personen
calorieën 2175 kcal

ingrediënten
  

  • 250 gram Gehakt
  • 1 stuk Ui
  • 1 stuk Rode paprika
  • 2 stuks Groene peper
  • 1 stuk Ei
  • 4 theelepels Zout
  • 2 theelepels Zwarte peper
  • 2 theelepels Rode peper
  • 1 eetlepel Zonnebloemolie
  • 1 theelepel Tomatenpuree
  • 200 ml Warm water
  • 100 ml Warme melk
  • 1 blokje Gist (+/- 25 gram)
  • 500 gram Bloem / Meel
  • 0.5 bosje Peterselie (half bosje)

Bereiding
 

  • Stop het meel, 2 theelepels zout, water, melk, gist in een kom. Bewaar het eigeel van het ei, en doe het eiwit ook in de kom.
  • Doe ook de suiker in de kom, maar doe deze wel over de gist in plaats van willekeurig.
  • Kneed het geheel tot een deeg, dit neemt ongeveer 5 minuten in beslag
  • Dek de kom af met een plastic zak, of een doek, en laat de kom met deeg voor circa 20 minuten rusten.
  • Doe het gehakt in een pan en zet deze op het vuur.
  • Houd de pan voor ongeveer 5 minuten op het vuur en roer ondertussen het gehakt.
  • Tijdens deze 5 minuten zal de vocht uit gehakt deels verdampen door de hitte van de pan.
  • Na die 5 minuten, voeg gesneden ui, peper, paprika en tomatenpuree, zout, beide zwarte en rode gemalen peper in de pan.
  • Roer wederom 5 minuten op het vuur.
  • Haal na die 5 minuten de pan van het vuur en laat deze 5 minuten afkoelen.
  • Voeg na die 5 minuten gesneden peterselie toe.
  • Maak 5 bolletjes van het deeg en rol deze uit (ongeveer halve cm. dik).
  • Snijd ieder uitgerolde deeg in 4 gelijke delen (lijken op driehoekjes).
  • Plaats in ieder van deze driehoekjes wat gehakt.
  • Begin vervolgens ieder driehoekje aan de lange zijde naar binnen toe te rollen.
  • Vouw daarna het gerolde driehoekje lichtjes één richting op zodat ze op een maansikkel beginnen te lijken.
  • Doe deze maansikkels op een ovenplaat, gebruik het eerder apart gehouden eigeel, klop deze en meng het met 1 eetlepel zonnebloemolie, en smeer met een kwast de maansikkels in met dit eigeel.
  • Doe de ovenplaat voor 15 minuten op 220 graden, aantal minuten kan afwijken, wacht in ieder geval tot de maansikkels goudbruin zijn.

Notities

Ay börek wordt meestal warm geserveerd, eventueel met een kant van yoghurt of een frisse salade. Het is een veelzijdig gerecht dat als ontbijt, tussendoortje, of bijgerecht bij de maaltijd kan worden gegeten. De knapperige buitenkant en de smaakvolle vulling maken het een populaire keuze in de Turkse keuken.
De halve maanvorm van ay börek maakt het een aantrekkelijke en heerlijke traktatie voor verschillende gelegenheden, van alledaagse maaltijden tot speciale bijeenkomsten.
Trefwoord Ay, Borek, gehaktbroodje, Maanbroodje

Afiyet Olsun – Smakelijk eten

Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook

Ay börek - Gevulde maanbroodjes met gehakt voedingswaarde

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.