Lahana sarmasi – Spitskoolrol
Labels: Lahana sarmasi, Spitskoolrol, turkse receptLahana sarmasi – Spitskoolrol van Turkse Recepten
Lahana sarması, ook bekend als "spitskoolrol," is een traditioneel Turks gerecht waarbij spitskoolbladeren worden gevuld met een smaakvolle vulling van rijst, gehakt (meestal lams- of rundergehakt), kruiden en specerijen. Het gerecht wordt meestal gekookt in een tomatensaus en kan zowel als hoofdgerecht of bijgerecht worden geserveerd.
ingrediënten
- 2 stuks Spitskool
- 400 gram Rijst
- 100 gram Gehakt (rund of lam)
- 1 stuk Ui
- 2 stuks Tomaten
- 4 theelepels Zout
- 0.5 bosje Peterselie (half bosje)
- 2 eetlepels Tomatenpuree (salca)
- 3 theelepels Paprikavlokken
- 3 theelepels Zwarte peper
- 5 eetlepels Olijfolie
- 200 ml Gekookt water
Bereiding
- Breng een pan met water aan de kook wacht tot het water gaat koken en voeg dan een eetlepel zout toe.
- In de tussentijd pel je de vellen van de spitskolen tot je over meerdere vellen beschikt.
- Leg de bladeren van de spitskool in de pan en laat ze voor een minuut in het kokende water weken.
- Haal de inhoud van de pan vervolgens door een zeef.
- Houd de zeef met de bladeren van een spitskool onder de koude kraan.
- Was de rijst.
- Snijd de ui tomaten en peterselie in stukjes en doe deze in de kom met gehakt.
- Voeg vervolgens 3 eetlepels zout paprikavlokken zwarte peper 1 eetlepel tomatenpuree 3 eetlepels olijfolie en de rijst toe en meng het geheel goed.
- Neem een blad spitskool. Leg hier in de breedte wat gehakt op.
- Snijd de onderkant in een rechte lijn eraf.
- Vouw de linker- en rechterzijde naar binnen toe.
- Rol vervolgens van onder naar boven.
- Druk de rollen een beetje goed aan zodat ze stevig zijn en op een sarma (rol) beginnen te lijken.
- Herhaal de stappen 9,10,11,12,13 voor de overige sarma.
- Je kunt gebruik maken van een rooster die je op de bodem van de pan kunt plaatsen zodat de sarma niet aan de bodem van de pan plakken. Indien je niet een dergelijk rooster hebt kun je aanplakken voorkomen door een paar sarma-vellen op de bodem van de pan te leggen zodat de sarma erboven niet direct in contact komen met de bodemplaat.
- Giet de rest van de olijfolie in de pan en wacht totdat het warm genoeg is.
- Voeg de tomatenpuree toe. Roer een beetje zodat het kan smelten.
- Voeg er een snufje zout aan toe.
- Giet het gekookte water erbij. Wacht totdat het geheel begint te koken.
- Nadat de saus begint te koken giet je deze in de pan met de sarma.
- Plaats een bord over de sarma zodat deze enigszins op hun plek worden gehouden.
- Doe vervolgens de deksel op de pan.
- Pas wanneer saus in de pan met sarma weer begint te koken zet je het vuur lager en dient het gerecht nog 45 minuten na te koken.
Notities
Lahana sarması is geliefd om zijn rijke smaak en de combinatie van zachte kool en hartige vulling. Het kan warm of op kamertemperatuur worden geserveerd en is een perfect gerecht voor feestelijke gelegenheden of familiediners.
Afiyet Olsun – Smakelijk eten
Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook
Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd op onze site en op Facebook.