Elmali kurabiye – Appelkoekjes

Elmali kurabiye – Appelkoekjes
Labels: , ,

Elmali kurabiye - Appelkoekjes

Elmali kurabiye – Appelkoekjes van Turkse recepten

Turkse Recepten
Elmalı kurabiye, oftewel "appelkoekjes," zijn een geliefd Turks dessert dat bestaat uit deeg gevuld met een zoete appelvulling. Deze koekjes zijn zacht, kruimelig en gevuld met een mengsel van appels, kaneel, suiker en walnoten, waardoor ze perfect zijn voor bij de thee of als een zoete traktatie.
Voorbereidingstijd 35 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale tijdsduur 50 minuten
Gang Koek
Keuken Turkse
Aantal Personen 4 Personen
calorieën 7317 kcal

ingrediënten
  

  • 250 gram Roomboter
  • 50 ml Olijfolie
  • 120 gram Kristalsuiker
  • 2 eetlepels Yoghurt
  • 1 stuk Ei
  • 800 gram Bloem
  • 2 theelepels Citroenrasp (raspen van schil van de citroen)
  • 15 gram Bakpoeder
  • 3 Zoete Appels (Jonagold)
  • 200 gram walnoten
  • 25 gram Poedersuiker

Bereiding
 

  • Plaats de bloem in een kom maak er een kuiltje in.
  • Voeg er roomboter olijfolie 50 gram kristalsuiker yoghurt ei rasp van een citroenschil en de bakpoeder in het kuiltje. Zorg er wel voor dat de roomboter op kamertemperatuur is (dit is belangrijk!)
  • Kneed nu het geheel gedurende enkele minuten totdat het deeg niet meer aan je vingers blijft plakken. Als het goed is zal het deeg nu lichtgeel van kleur moeten zijn.
  • Schil de appels en daarna mag je ze raspen.
  • Plaats de appelrasp en suiker in een pan en zet de pan op het vuur.
  • Breek de walnoten in kleinere stukjes.
  • Als de appelrasp zacht begint te worden voeg je de walnoten en kaneel toe.
  • Na vervolgens 5 minuten goed roeren haal je de pan van het vuur.
  • Verdeel het deeg in ongeveer 5 gelijke bollen. Als het deeg (vooral bij de randen) uit elkaar brokkelt dien je nog wat extra meel en yoghurt toe te voegen aan het deeg zodat het beter blijft plakken.
  • Rol het deeg uit tot één grote vel. Druk de randen enigszins aan met de vingers bij de randen willen nog wel eens barsten ontstaan
  • Snijd het deeg vervolgens in 8 gelijke stukken
  • Neem een halve eetlepel van de appelvulling en leg dit tegen de buitenzijde van het deeg
  • Begin vervolgens vanaf de rand (dus de brede kant waar de appelvulling op ligt) naar binnen (naar de punt) toe te rollen.
  • Herhaal de stappen 9,10,11,12,13 voor de overige 4 bolletjes deeg.
  • Leg de rollen op een ovenplaat en doe deze in een voorverwarmde oven van 180 graden. De appelkoekjes zijn klaar wanneer de bovenkant bruin kleurt (dit zal ongeveer 15 tot 25 minuten in beslag nemen)
  • Strooi een ruime hoeveelheid poedersuiker over de koekjes ter decoratie.

Notities

Elmalı kurabiye zijn heerlijke, geurige koekjes die perfect zijn voor elke gelegenheid. Ze zijn eenvoudig te maken en kunnen zowel warm als op kamertemperatuur geserveerd worden.
Trefwoord Appelkoek, elmali Kurakiye

Afiyet Olsun – Smakelijk eten

Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook

Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd op onze site en op Facebook.

Elmali kurabiye - Appelkoekjes - voedingswaarde

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.