Tahinli corek – Sesampasta in gevlochten deeg

Tahinli corek – Sesampasta in gevlochten deeg
Labels: , ,

Tahinli corek - Sesampasta in gevlochten deeg

Tahinli corek – Sesampasta in gevlochten deeg

Turkse Recepten
Tahinli çörek, ook wel tahinibrood of tahinirol genoemd, is een traditionele Turkse gebak gemaakt van een zoet gistdeeg gevuld met tahini (sesampasta) en suiker.
Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale tijdsduur 1 uur 30 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Turkse
Aantal Personen 4 Personen
calorieën 7089 kcal

ingrediënten
  

  • 400 gram Margarine
  • 1000 gram Bloem / Meel
  • 2 stuks Eieren
  • 0.5 blokje Gist
  • 2 theelepels Zout
  • 200 ml Water
  • 125 ml Tahin(i) (sesampasta)
  • 1 eetlepel Witte basterd suiker

Bereiding
 

  • Doe de margarine in een steelpan en laat deze alvast smelten.
  • Neem het meel, 1 ei, eiwit van het 2e ei, gist, zout, suiker en water en doe deze allemaal in een kom. Bewaar het eigeel van het tweede ei.
  • Kneed het geheel tot een stuk deeg. Bedek de kom en laat het deeg rijzen voor 15 minuten.
  • Maak minimaal 10 kleine bolletjes uit het deeg, en rol deze allemaal zo dun mogelijk ui.
  • Neem nu een uitgerolde deeg, smeer het in met het vet van de gesmolten margarine.
  • Leg nu vervolgens een uitgerolde deeg, over de eerdere uitgerolde deeg en smeer ook deze weer in met het vet.
  • Doe dit proces in totaal 5 keer. In essentie krijg je dus 5 deeglaagjes, waartussen vet is ingesmeerd.
  • Herhaal dit proces voor de andere 5 bolletjes. Uiteindelijk krijg je dus 2 stapels van 5 deeglaagjes.
  • De volgende stap is om zo'n stapel van 5 deeglaagjes uit elkaar te trekken, te verbreden als het ware. Doe dit voorzichtig! Trek eerst rustig de randen van het deeg naar buiten toe, doe dat vervolgens ook voor de binnenste gedeeltes.
  • Doe dit voor beide stapels.
  • Pak nu de halve pot met tahin saus erbij, doe hier de basterdsuiker in, meng het goed.
  • Smeer met een lepel de tahin-suiker mengsel over de bovenste laag (de 5de) van beide stapels.
  • Rol uitgerekte stapel van deeglaagjes.
  • Plaats nu beide rollen in een ovenplaat. Beide rollen moeten wel een beetje aangedrukt worden met de hand.
  • Neem een kwast en gebruik een deel van het eerder gesmolten vet om de bovenkant van de deegrollen in te smeren.
  • Neem het eigeel van het tweede ei, klop dit een beetje en besmeer vervolgens met een kwast de bovenste laag van de deegrollen in de ovenplaat.
  • Doe de ovenplaat in de oven voor ongeveer 15 minuten op 220 graden, in ieder geval tot ze goudbruin kleuren

Notities

Tahinli çörek kan warm of op kamertemperatuur worden genoten. Ze worden vaak vergezeld van thee of koffie, wat ze een populaire traktatie maakt voor ontbijt of bij de thee.
Trefwoord Deeg, Sesampasta, Tahin

Afiyet Olsun – Smakelijk eten

Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook

Tahinli corek - Sesampasta in gevlochten deeg voedingswaarde

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.