Patlıcan yemeği is een traditioneel Turks gerecht dat voornamelijk bestaat uit aubergines (patlıcan in het Turks). De term “patlıcan yemeği” vertaalt naar “auberginegerecht” in het Nederlands, en het kan verwijzen naar verschillende recepten waarbij aubergine het hoofdingrediënt is. Deze gerechten kunnen op verschillende manieren worden bereid, waaronder stoofschotels, ovenschotels of gegrilde bereidingen. Hier zijn enkele populaire versies:
1. İmam Bayıldı: Een klassiek Turks gerecht gemaakt met hele aubergines gevuld met een mengsel van uien, tomaten, knoflook en kruiden, vervolgens langzaam gekookt in olijfolie. Het is een vegetarisch gerecht dat vaak op kamertemperatuur wordt geserveerd.
2. Karnıyarık: Dit is een gevuld auberginegerecht waarbij aubergines worden gevuld met een mengsel van gehakt, uien, tomaten en specerijen, en daarna gebakken.
3. Patlıcan Musakka: Vergelijkbaar met de Griekse moussaka, bestaat dit gerecht uit lagen aubergine, gehakt (meestal lam of rund), tomaten en bechamelsaus, samen gebakken.
4. Zeytinyağlı Patlıcan: Aubergines gekookt met uien, tomaten, knoflook en olijfolie, typisch koud geserveerd als meze (voorgerecht).
5. Patlıcan Kebabı: Aubergines en vlees (vaak lam) worden afgewisseld aan spiesjes en gegrild.
Deze gerechten tonen de veelzijdigheid van aubergine in de Turkse keuken, waarbij de groente in staat is smaken te absorberen en te dienen als een stevig hoofd- of bijgerecht.
Patlican yemegi – Aubergine gerecht
ingrediënten
- 4 stuks Aubergine
- 4 eetlepels Zout
- 3 stuks Tomaten
- 1 stuks Ui
- 1 stuks Paprika
- 1 stuks Groene peper
- 6 teentjes Knoflook
- 1 eetlepel Tomatenpuree
- 5 eetlepels Olijfolie
- 400 ml Water
- 3 theelepels Paprikavlokken
- 3 theelepels Zwarte Peper
Bereiding
- Begin met het schillen van de aubergines snijd deze vervolgens in grove stukjes en strooi hier 1 eetlepel zout overheen.
- Snijd de peper en paprika ook in grove stukjes.
- Snijd echter de uien knoflook en tomaten in kleine stukjes.
- Zet een pan op het vuur doe de zonnebloemolie erin en wacht tot deze heet is
- Doe de zout ui paprika groene peper knoflook tomatenpuree olijfolie water paprikavlokken en de zwarte peper in een pan.
- Roer dit geheel gedurende 5 minuten doe dan de deksel op de pan.
- Laat de pan nu voor 5 minuten en voeg de tomaten als laatst toe zodat deze bovenop liggen.
- Doe wederom de deksel op de pan en zet het vuur op een lage stand.
- Doe nu tomatenpuree in een apart kommetje en meng dit met koud water.
- Giet dit sausje vervolgens in de pan
- Zet het vuur nu weer op de hoogste stand doe de deksel op de pan en wacht tot het gerecht gaat koken.
- Als het eenmaal is gaan koken zet je het vuur op een lage stand en dien je het nog 15 tot 20 minuten na te laten koken op een lage stand.
Afiyet Olsun – Smakelijk eten
Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook
Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd op onze site en op Facebook
#turksegerechten #patlican #auberginerecept #eten #gerechten #turks