Patatesli susamli pogaca – Broodjes met aardappel en sesamzaad


Patatesli susamli pogaca – Broodjes met aardappel en sesamzaad
Patatesli Susamlı Poğaça is een populaire Turkse snack of ontbijtgebakje dat bestaat uit zachte, luchtige broodjes gevuld met een aardappelvulling en bedekt met sesamzaadjes. Deze hartige broodjes zijn perfect voor elke gelegenheid en worden vaak geserveerd met thee
ingrediënten
- 600 gram Meel
- 20 gram Verse gist
- 1 stuk Ei
- 80 ml Melk
- 300 ml Zonnebloemolie
- 160 ml Lauw water
- 5 theelepels Zout
- 500 gram Voorgekookte aardappelen
- 50 gram Gehakt
- 1 stuk Ui
- 2 theelepels Tomatenpuree
- 2 theelepels Zwarte peper
- 2 theelepels Paprikapuree
- 2 eetlepels Sesamzaad
Bereiding
- Scheid het eiwit van het ei en bewaar het eigeel voor later. Het eiwit gebruiken we nu als ingrediënten voor het deeg.
- Meng de meel gist ei melk 80 ml zonnebloemolie water en 2 theelepels zout.
- Kneed het deeg goed gedurende 5 minuten.
- Plaats een doek over de kom en laat het deeg nu 15 minuten rusten zodat het goed kan rijzen.
- Begin met het grof snijden van de geschilde ui.
- Ga daarna over op het snijden van de voorgekookte aardappelen in kleine blokjes. Laat vervolgens alles afkoelen.
- Zet een steelpan op het vuur.
- Giet de zonnebloemolie erin. Laat de olie even heet worden.
- Doe dan de uien erin. Laat de uien gedurende 2-3 minuten stoven in de olie.
- Doe dan het gehakt erin en meng dit geheel gedurende enkele minuten.
- Voeg daarna beide puree. Meng dit wederom voor 1-2 minuten.
- Voeg na de puree de aardappelen toe. Meng dit wederom voor 1-2 minuten.
- Voeg tot slot het zout en de peper toe. Meng dit wederom goed.
- Haal dan de pan van het vuur en laat de vulling afkoelen.
- Maak een lange strook van het deeg.
- Maak hier vervolgens bolletjes van ter grootte van een ei.
- Rol de bolletjes met een deegroller uit.
- Plaats wat vulling op de ene helft van het uitgerolde deeg.
- Vouw vervolgens de ene zijde over de andere heen.
- Druk de randen goed aan met de vingers.
- Druk ter decoratie vervolgens met een vork op de randen.
- Als alle bolletjes klaar zijn plaats je deze op een bakplaat (met bakpapier).
- Smeer vervolgens met een kwast het eerder bewaarde eigeel over de broodjes
- Strooi tot slot nog wat sesamzaad over de broodjes.
- Doe de broodjes in de oven op 190 graden tot de broodjes goudbruin kleuren (duurt circa 15 tot 30 minuten).
Notities
Patatesli Susamlı Poğaça is een heerlijke traktatie die perfect is voor ontbijt, lunch of als tussendoortje. De combinatie van het zachte, luchtige deeg en de hartige aardappelvulling maakt het een favoriet bij veel mensen.
