Mirik Kofte – Kofte met Yoghurt

Mirik Kofte – Kofte met Yoghurt
Labels: , , ,

 

Mirik Kofte - Kofte met Yoghurt

Mirik Kofte – Kofte met Yoghurt

Turkse Recepten
Mirik Köfte is een traditioneel Turks gerecht bestaande uit gehaktballetjes, meestal gemaakt van een mengsel van gehakt (vaak rundvlees of lamsvlees), rijst en kruiden
Voorbereidingstijd 35 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale tijdsduur 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Turkse
Aantal Personen 4 Personen
calorieën 3506 kcal

ingrediënten
  

  • 1 stuks Ei
  • 250 gram Bulgur rijst
  • 150 gram Bloem / Meel
  • 1 eetlepel Zwarte peper
  • 1 eetlepel Chili Poeder
  • 2 eetlepels Zout
  • 1 eetlepel Gemalen komijnzaad
  • 4 teentjes Knoflook
  • 500 ml Yoghurt
  • 200 ml Zonnebloemolie

Bereiding
 

  • Doe de bulgur rijst in een grote kom en voeg er 2 drinkglazen met lauw water.
  • Laat de bulgur rijst 10 minuten het water intrekken
  • Voeg vervolgens 1 theelepel met zwarte peper, chili peper, zout en komijnzaad eraan toe.
  • Kneed het geheel met je handen tot het goed gemengd is.
  • Voeg er een ei aan toe en kneed dit goed met je handen tot het goed gemengd is.
  • Voeg er 50 gram meel aan toe en blijf het goed kneden en voeg vervolgens weer 50 gram meel aan toe en blijf het kneden
  • Pak een grote bord en strooi er wat meel op.
  • Maak van de bulgur rijst balletjes, ongeveer de formaat van een walnoot
  • Plaats de balletjes op de bord met meel ( stap 7 ) en strooi er meel bovenop en schud de bord af en toe zodat de balletjes niet gaan plakken
  • Zet een hapjespan op het vuur en vul de helft met water en breng het aan de kook en voeg er 1 theelepel zout aan toe.
  • Als het water begint te koken doe je de balletjes bulgur in de pan, die het voorzichtig langzaam in de pan en kook dit 10-12 minuten
  • Pak een kom en pers er 4 teentjes knoflook in en 1 theelepel zout eraan toevoegen en meng dit goed met elkaar en voeg er 500 ml Turkse yoghurt aan toe en meng dit goed met een vork
  • Zet een steelpannetje op het vuur en doe hierin de zonnebloemolie en 1 theelepel chilipoeder erin en breng dit aan de kook
  • Voeg aan het kommetje met yoghurt 6 eetlepels water wat kookt uit de hapjespan met bulgur, en laat het op de yoghurt liggen dus niet roeren
  • Als de pan met zonnebloemolie begint te koken zet je het vuur uit en laat het even afkoelen
  • Pak een ovenschaal en schep de balletjes uit de hapjespan in de ovenschaal
  • Giet er de yoghurt overheen
  • Giet nu de chili en zonnebloem mengsel erover heen.

Notities

Verschillende regio’s en families kunnen hun eigen variaties van Mirik Köfte hebben, waarbij bepaalde kruiden worden toegevoegd of weggelaten, verschillende soorten vlees worden gebruikt, of de saus naar smaak wordt aangepast. Sommige variaties kunnen groenten zoals paprika’s of aubergine in de saus bevatten.
Trefwoord Köfte, Mirik, Yoghurt

Afiyet Olsun – Smakelijk eten

Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.