Iskender – Reepjes kebab
Tags: Iskender, Reepjes kebab, turkse receptIskender- Reepjes kebab, ook wel bekend als Iskender döner, is een beroemd Turks gerecht dat zijn oorsprong vindt in de stad Bursa. Het gerecht is vernoemd naar zijn uitvinder, İskender Efendi, die het in de late 19e eeuw creëerde.
Iskender kebab staat bekend om zijn combinatie van smaken en texturen. Het malse vlees, de knapperige en zachte stukjes pide, de hartige tomatensaus, de romige yoghurt en de rijke gesmolten boter creëren samen een unieke culinaire ervaring.
Het is een geliefd gerecht in Turkije en wordt vaak geserveerd in gespecialiseerde kebabrestaurants, waar het wordt gepresenteerd op een manier die het historische en traditionele aspect van het gerecht eer aandoet.
Iskender – Reepjes kebab
ingrediënten
- 500 gram Kalfsvlees
- 2 stuks Groene pepers
- 1 stuks Ui
- 200 ml Water
- 2 eetlepels Zonnebloemolie
- 3 theelepels Zout
- 2 theelepels Zwarte peper
- 3 teentjes Knoflook
- 200 ml Yoghurt
- 0.5 stuks Halve pide brood
- 2 theelepels Tomatenpuree (salca)
- 2 stuks Tomaten
- 2 eetlepels Olijfolie
Bereiding
- Begin met het snijden van het vlees in hele dunne reepjes.
- Snijd de ui door midden en snijd deze in hele fijne stukjes.
- Snijd de pepers door midden en snijd deze in kleine dunne stukjes.
- Zet een pan op het vuur en verhit hier zonnebloemolie.
- Voeg de ui en pepers toe aan de pan.
- Voeg het vlees vervolgens ook toe.
- Wanneer het vlees zijn vocht begint af te geven strooi je 2 theelepels zout en de peper er bij. Het vlees moet nu halfgaar zijn.
- Roer alles goed door. Doe de deksel op de pan en laat dit voor een uur gaar worden. Roer om de 10 minuten een paar keer goed door.
- Neem een halve pide en snijd deze in kleine stukken/brokjes. Leg dit nu even opzij.
- Doe twee tomaten in een pan met water en zet deze aan de kook.
- Dit doe je om de tomaten eenvoudig van hun schil te ontdoen
- Pel de tomaten vervolgens en snijd deze.
- Zet een andere pan op het vuur doe hier twee eetlepels olijfolie bij en plaats de gesneden tomaten in.
- Wacht tot de tomaten in hun eigen vocht gaan koken voeg dan ook de tomatenpuree toe. Roer nog even flink door.
- Zet dan het vuur vervolgens op een lage stand.
- Neem een bord en leg hier de broodjes op die je in brokjes gesneden hebt.
- Vervolgens giet je de yoghurt er overheen daaroverheen giet je weer de tomatensaus..
- Tot slot schep je de stukjes vlees erop (in het midden).
Afiyet Olsun – Smakelijk eten
Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook
Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd op onze site en op Facebook