Ali Nazik – Aubergine kebab
Labels: Ali Nazik, Aubergine kebab, turkse receptAli Nazik – Aubergine kebab
Ali Nazik is een traditioneel Turks gerecht dat bestaat uit gegrilde auberginepuree gemengd met yoghurt en knoflook, bedekt met gekruid gehakt (meestal lams- of rundvlees). Het is een heerlijk en smaakvol gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Gaziantep-regio in het zuidoosten van Turkije. De combinatie van de rokerige aubergine, romige yoghurt en kruidig gehakt maakt dit gerecht bijzonder en geliefd.
ingrediënten
- 300 gram Kalfsvlees of Lamsvlees
- 1 stuk Ui
- 3 eetlepels Olijfolie
- 50 gram Roomboter
- 2 stuks Tomaten
- 1 eetlepel Rode paprikapuree
- 4 stuks Aubergines
- 5 stuks Groene peper
- 0.5 stuks Citroensap ( sap van een halve citroen)
- 250 gram Turkse Yoghurt
- 3 teentjes Knoflook
- 3 theelepels Zout
- 2 theelepels Zwarte peper
- 0.5 bosje Peterselie (half bosje)
Bereiding
- Snijd eerst het kalfsvlees of lamsvlees in hele kleine stukjes.
- Vervolgens dien je deze stukjes fijn te 'slaan' met een grote slagersmes.
- Dit doe je met de scherpe zijde van het mes niet de platte kant.
- Let op dat je het vlees erg klein 'slaat'! Dit zal ongeveer 5 tot 10 minuten duren.
- Het vlees moet in ieder geval goed uitgedund zijn
- Leg de aubergines in een oven of op een grill en laat ze net zo lang liggen tot de aubergines zacht zijn van binnen.
- Schil de aubergines wanneer ze zacht zijn geworden van binnen.
- Sprenkel citroensap over de aubergines dit voorkomt dat de aubergines donker kleuren.
- Snijd de aubergines in kleine stukjes bijna tot puree.
- Zet een koekenpan met roomboter op het vuur en laat de boter helemaal smelten.
- Voeg de stukjes aubergine toe aan de pan en roer net zo lang door tot de aubergines zo zacht mogelijk en gaar zijn. Dit zal ongeveer 5 minuten duren
- Strooi in de tussentijd ook 1 theelepel zout in de pan.
- Haal de aubergines uit de pan en laat ze nu een tijd afkoelen.
- Snijd de knoflook in kleine stukjes en stamp er een beetje op zodat de knoflook plat en zacht wordt.
- Vervolgens neem je een kom met yoghurt en voeg je hier de knoflook aan toe.
- Giet de kom met yoghurt/knoflook in de kom met aubergines. Roer dit goed door.
- De aubergine saus is nu klaar.
- Leg de tomaten eventjes in kokend water zodat je ze makkelijker kunt schillen.
- Schil de tomaten en snijd deze zeer fijn.
- Snijd de ui in kleine stukjes.
- Leg een koekenpan op het vuur en voeg hier olijfolie aan toe.
- Wanneer de olijfolie heet genoeg is voeg je de gesneden uien toe.
- Na een minuut voeg je ook het vlees toe.
- Wanneer het vlees zich van zijn vocht ontdoet voeg je de fijngesneden tomaten toe.
- Zet de deksel op de koekenpan en laat de tomaten een klein beetje smelten.
- Na 5 minuten haal je de deksel eraf en voeg je de rode peperpuree toe. Roer even goed door.
- Wanneer het vocht in de pan half verdampt is en het vlees gaar is geworden zet je het vuur uit en strooi je 2 theelepels zout en 2 theelepels peper in de pan. Roer even goed door.
- De Ali Nazik kun je nu compleet maken door eerst wat aubergine mengsel op een bord te plaatsen vervolgens kun je het vlees erop scheppen.
- Ter decoratie en voor wat meer smaak kun je stukjes peterselie op de Ali Nazik leggen of eventueel een sausje (naar eigen smaak) overheen gieten.
Notities
- Ali Nazik wordt traditioneel geserveerd met vers Turks brood (pide) of rijst.
- Een frisse salade van tomaat, komkommer en ui kan een perfecte aanvulling zijn.
- Serveer met een schijfje citroen voor een frisse touch.
Afiyet Olsun – Smakelijk eten
Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook
Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd op onze site en op Facebook.