Patates dolmasi – Gevulde aardappelen
Labels: Gevulde aardappelen, Patates dolmasi, turkse recept6 Personen 30 minuten 60 minuten
Ingrediënten:
- 10 (stevige) aardappelen
- 200 gram rundgehakt
- 1 ui
- 2 tomaten
- 300 ml gekookt water
- Bosje peterselie
- 5 theelepels zout
- 3 theelepels zwarte peper
- 3 theelepels paprikavlokken
- 2 eetlepel roomboter
- 1 eetlepel tomatenpuree
Bereiding:
- Vul een kom met water en voeg er 2 eetlepels zout aan toe.
- Schil de aardappels snijd alvast een stuk van de bovenkant van de aardappels af.
- Schraap de binnenkant van de aardappels eruit met een normaal mes of schraapmes.
- Let hierbij op dat de wanden van de aardappels niet te dun worden.
- Plaats de aardappels nu in de kom met het zoutwater laat de aardappels voor een half uur in het zoutwater weken.
- Snijd de ui en peterselie in kleine stukjes.
- Laat de roomboter in een koekenpan smelten voeg na enige tijd het gehakt toe.
- Voeg de gesneden uitjes toe wanneer het gehakt halfgaar is.
- Wanneer de uitjes doorzichtig van kleur zijn geworden dien je de stukjes peterselie samen met de zwarte peper paprikavlokken en het zout toe aan de pan.
- De vulling is gereed wanneer het gehakt helemaal gaar is.
- Smelt de roomboter in een koekenpan.
- Voeg de tomatenpuree toe en verspreid deze goed in de pan.
- Giet daarna gekookt water in de koekenpan en voeg tot slot het zout toe.
- Roer dit geheel even door.
- Snijd de tomaten in plakjes.
- Pak een diepe ovenschaal en vul dit met de aardappelen zorg ervoor dat de aardappelen rechtop staan.
- Vul de aardappelen met de gehaktvulling.
- Vervolgens leg je een plakje tomaat op de aardappelen.
- Giet een deel van de saus in de ovenschaal en het andere deel over de aardappelen zelf.
- Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 30 tot 45 minuten – in ieder geval tot de aardappelen goud/bruin gekleurd zijn.
- Haal de ovenschaal uit de oven.
- Plaats vervolgens kleine plakjes kaas op de aardappelen.
- Leg de ovenschaal nog even gauw in de oven voor een minuut of twee zodat de kaasplakjes op de aardappels kunnen smelten.
- Haal de schaal uit de oven.
Afiyet Olsun – Smakelijk eten.
Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook.
Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd aan onze site en op Facebook.