Site pictogram Turkse Recepten

Kiymali ekmek – Brood met gehakt

Kiymali ekmek - Brood met gehakt
Kiymali ekmek - Brood met gehakt
Afdrukken

Kiymali ekmek – Brood met gehakt

Kıymalı ekmek is een traditioneel Turks gerecht dat vertaald kan worden als "brood met gehakt." Het bestaat uit een platbrood belegd met een gekruide mix van gehakt, meestal rundvlees of lamsvlees, samen met verschillende groenten en specerijen. Het gerecht is populair in Turkije en staat bekend om zijn rijke, hartige smaken.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Turkse
Trefwoord ekmek, Kiyma, Platbrood gehakt
Voorbereidingstijd 40 minuten
Kooktijd 1 uur 30 minuten
Totale tijdsduur 2 uur 10 minuten
Aantal Personen 8 Personen
calorieën 2578kcal
Auteur Turkse Recepten

ingrediënten

  • 500 gram Bloem / meel
  • 25 gram Margarine
  • 20 gram Verse gist
  • 100 gram Lamsgehakt
  • 4 theelepels Zout
  • 50 ml Warm water
  • 1 theelepel Suiker
  • 0.5 stuk Rode paprika (halve paprika)
  • 1 stuk Groene peper
  • 0.5 stuk Ui (halve ui)
  • 0.5 bosje Peterselie (halve bosje)
  • 1 theelepel Rode peper
  • 1 theelepel Zwarte peper
  • 1 eetlepel Tomatenpuree
  • 110 ml water

Bereiding

  • Snij de rode paprika, ui, groene peper en peterselie in kleine stukjes.
  • Doe de gehakt in een kom en voeg de tomatenpuree er aan toe.
  • Strooi de rode peper, zwarte peper en zout op het gehakt.
  • Voeg hierbij de groene peper, rode paprika, peterselie en ui aan toe.
  • Meng alles bij elkaar.
  • Doe het meel, margarine, gist, zout, water, melk en suiker in een kom.
  • Meng alle ingrediënten door te kneden totdat het deeg mooi rond is.
  • Bedek het deeg (met een zak of doekje) en laat het rijzen voor 30 minuten.
  • Neem een klein balletje deeg en rol dit uit met een deegroller.
  • Leg een beetje gehakt in het midden van het deeg.
  • Verwarm alvast de oven op 230 °C
  • Vouw het deeg dicht door de uiteindes naar elkaar toe te vouwen.
  • Bestrijk de broodjes in met wat eigeel zodat ze na het bakken goudbruin kleuren.
  • Zet het op een ovenplaat en doe het in de oven voor 15 minuten op 220 °C tot die tijd zou het goud/bruin moeten kleuren

Notities

Kıymalı ekmek wordt vaak warm geserveerd, soms met een bijgerecht van yoghurt, salade of verse kruiden. Het kan worden gegeten als snack, voorgerecht of hoofdgerecht.
Dit gerecht lijkt sterk op andere Midden-Oosterse en Mediterrane broden met vlees, wat de gedeelde culinaire tradities van de regio weerspiegelt.

Afiyet Olsun – Smakelijk eten.

Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook

Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd op onze site en op Facebook

Mobiele versie afsluiten