Verse gist en droge gist

Wat is gist?. Gist is een micro-organisme dat suiker omzet in alcohol en koolzuurgas. Dat gas zorgt ervoor dat een brooddeeg gaat rijzen, luchtiger wordt en in volume toeneemt. Tijdens het bakken van het brood vervliegt de alcohol, maar het resultaat is een luchtig brood.

Wanneer een recept om verse gist vraagt, kun je gerust droge gist gebruiken. Deel de hoeveelheid verse gist door drie en je weet hoeveel droge gist je nodig hebt. Omgekeerd, wanneer het recept vraagt om droge gist, kun je ook verse gist gebruiken. Vermenigvuldig dan het gewicht van de droge gist met drie.

Voorbeeld: Hoeveelheid droge gist x 3 = benodigde hoeveelheid verse gist
Dus 7 gram droge gist staat gelijk aan 21 gram verse gist ( 3×7=21 gram) . Wil je verse gist omrekenen naar instant gist? Dan deel je de hoeveelheid verse gist dus door 3 (21/3=7 gram )

  • Gist houdt van warmte, Zorg ervoor dat de water die je gebruikt lauwwarm is en de plaats waar je het deeg of beslag laat rijzen niet te koud of warm is.
  • Zout en gist niet tegelijk gebruiken, doe je dat wel dan gaat je gist dood. Kneed minimaal 3 minuten deeg met gist en als laatst de zout toevoegen.
  • Lang kneden met gist . Kneed niet kort maart juist langer, zo komen de gluten en eiwitten beter vrij waardoor je kwalitatief beter product hebt.
  • Koud gisten zorgt ervoor dat de gist koud is waardoor gisten langzaam gaat. Dit kan je doen als je bijvoorbeeld volgende dag een pizza wilt bakken dan doe je na het kneden de deeg in een afgesloten bak/kom in de koelkast en laat het een dag staan.
Overzicht
Verse gist en droge gist
Artikel
Verse gist en droge gist
Omschrijving
Wat is de verhouding van verse gist en droge gist?
Auteur
Uitgever
Turkse recepten
Uitgever logo