Site pictogram Turkse Recepten

Hunkar begendi – Sultan bewonderde het

Hunkar begendi - Sultan bewonderde het
Hunkar begendi - Sultan bewonderde het
Afdrukken

Hunkar begendi – Sultan bewonderde het van Turkse Recepten

Hünkar Beğendi, ook wel bekend als "Sultan's Delight" in het Engels, is een klassiek Turks gerecht dat geliefd is vanwege zijn rijke smaken en romige textuur.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Turkse
Trefwoord Hunkar Begendi, Sultan bewonderde het, Sultan’s delight
Voorbereidingstijd 45 minuten
Kooktijd 45 minuten
Totale tijdsduur 1 uur 30 minuten
Aantal Personen 4 Personen
calorieën 3319kcal
Auteur Turkse Recepten

ingrediënten

  • 5 stuks Aubergine
  • 400 gram Rijst
  • 1 kilo Lams of rundvlees
  • 2 stuks Uien
  • 2 stuks Tomaten
  • 4 theelepels Zout
  • 2 theelepels Zwarte peper
  • 2 eetlepels Zonnebloemolie
  • 200 ml Gekookt water
  • 300 ml Melk
  • 50 gram Roomboter
  • 3 eetlepels Bloem

Bereiding

  • Was de aubergines eerst. Maak in alle aubergines kleine sneetjes van ongeveer een centimeter.
  • Plaats de aubergines nu op een ovenplaat en leg ze in de voorverwarmde oven van 220 graden voor ongeveer 10 minuten.
  • Na deze 10 minuten draai je even de aubergines om deze doe je weer voor 10 minuten in de oven. De aubergines zijn klaar wanneer de schil goed gebraden is en de binnenkant heel zacht is geworden.
  • Snijd ondertussen de uien in blokjes schil de tomaten en snijd deze ook in blokjes
  • Dompel de tomaten voor ongeveer één minuut in gekookt water om ze eenvoudig van hun schil te ontdoen.
  • Neem een pan en doe hier de 2 eetlepels zonnebloemolie in. Wacht totdat de olie heet is.
  • Voeg de gesneden uien toe aan de pan. Roer een paar keer goed door totdat de uien bijna gaar zijn.
  • Snijd het vlees in blokjes en voeg dit nu ook toe aan de pan.
  • Roer weer goed door zodat het vlees de smaak van de uien opneemt. Doe dit net zo lang totdat het vlees van kleur verandert ofwel bijna gaar is.
  • Voeg nu de tomaten en 2 theelepels zout toe en roer weer goed door dit keer totdat de tomaten zacht worden en ook van kleur veranderen.
  • Dit neemt enkele minuten in beslag. Als het goed is zal het vlees en de uien beide volledig gebraden zijn.
  • Giet nu gekookt water in de pan. Roer even een paar keer goed door zet de deksel op de pan en zet het vuur nu een lage stand en laat het koken voor een half uur. Voeg vlak voor het serveren ook de zwarte peper toe.
  • Haal de aubergines uit de oven nadat ze klaar zijn. Neem een aubergine en snijd de schil door midden.
  • Schraap met een lepel de binnenkant van de aubergine eruit. De schil heb je niet nodig. Herhaal deze stappen voor de overige aubergines.
  • Snijd nu de stukjes die je eruit hebt geschraapt in stukjes. Ze moeten in ieder geval geen slierten zijn.
  • Neem een andere pan. Voeg de boter en de bloem eraan toe en roer dit door met een garde totdat alles gesmolten is. Blijf roeren!
  • Giet de melk er doorheen en roer weer verder totdat het mengsel dikker en harder is
  • Voeg nog 2 theelepels zout toe roer het door en haal de pan van het vuur.
  • Voeg de aubergine stukjes er ook aan toe
  • Roer goed totdat de aubergine stukjes geheel bedekt zijn met de witte saus en er in feite een donkerder sausje ontstaat.
  • Schep wat van deze saus op een bord. Daarna schep je wat van het eerder bereide vlees midden in de saus.
  • Ter decoratie kun je wat groente zoals basilicum gebruiken.

Notities

Hünkar Beğendi is een prachtig voorbeeld van de Ottomaanse keuken en wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden of in traditionele Turkse restaurants. Het combineert eenvoudige ingrediënten op een manier die zowel verfijnd als bevredigend is.

 

Afiyet Olsun – Smakelijk eten

Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook

Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd op onze site en op Facebook

Mobiele versie afsluiten