Cay – Turkse Thee
Cay – Turkse thee – Cay is een veel gedronken thee in Turkije. Het bestaat uit zwarte thee en wordt tijdens elk gelegenheid gedronken.
Aantal Personen 4 Personen
calorieën 1kcal
ingrediënten
- 4 eetlepels Zwarte thee (zwarte thee van goede kwaliteit, zoals Rize thee)
- 1.5 Liter Water
Bereiding
- Vul de onderste pot van de çaydanlık met water en breng het aan de kook op middelhoog vuur.
- Voeg 1-2 eetlepels Turkse thee toe aan de bovenste pot. Dit komt overeen met ongeveer 1 eetlepel thee per persoon.
- Zodra het water in de onderste pot kookt, giet je een deel van het kokende water in de bovenste pot over de thee. Vul de bovenste pot voor ongeveer een derde.
- Plaats de bovenste pot terug op de onderste pot en laat de thee trekken met het vuur op een lage stand. Het water in de onderste pot blijft zachtjes koken en zorgt ervoor dat de thee in de bovenste pot warm blijft en goed trekt. Laat dit proces ongeveer 10-15 minuten duren.
- Vul de theeglazen voor een derde met de sterke thee uit de bovenste pot.
- Voeg vervolgens heet water uit de onderste pot toe om het glas te vullen, afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt hebben. Voor sterke thee (koyu çay), voeg je minder water toe. Voor lichtere thee (açık çay), voeg je meer water toe.
- Serveer de thee met suikerklontjes aan de zijkant, zodat mensen naar smaak kunnen zoeten.
Notities
- Zorg ervoor dat je de thee niet laat koken tijdens het trekken, omdat dit de smaak kan beïnvloeden.
- Turkse çay wordt traditioneel zonder melk gedronken.
- Het is gebruikelijk om de thee meerdere keren te zetten om de sterkte en smaak naar wens aan te passen.
Let op sterkte van de thee kan je bepalen door meer of minder dan een halve glas te gieten.
Afiyet Olsun – Smakelijk eten.
Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook
Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd aan onze site, op Facebook.