
Baklava – Zoete Notentaart
Baklava is een traditioneel dessert uit het Midden-Oosten en de Balkan, dat bijzonder populair is in de Turkse keuken. Het bestaat uit laagjes filodeeg gevuld met gehakte noten, zoals walnoten, pistachenoten of amandelen, en wordt doordrenkt met een zoete siroop, meestal gemaakt van suiker, water, en citroensap of honing. Het is een rijk, zoet en knapperig dessert dat vaak wordt geserveerd tijdens feestdagen en speciale gelegenheden
Servings 16 Personen
Calories 4950kcal
ingrediënten
- 6 plakejs Roomboter bladerdeeg
- 100 gram Margarine
- 200 gram Walnoten
- 40 gram Gist
- 3 eetlepels Kaneel
- 100 gram Boter
- 150 ml Honing
- 150 ml Sinaasappelsap
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Leg de plakjes deeg van ongeveer 15 cm x 15 cm op de werkblad.
- Hak de noten en schep de kaneel erdoor.
- Pak de bakblik die in de oven gaat en bestrijk het met boter of olie.
- Leg er 2 plakjes deeg op elkaar in en bestrijk ze met boter.
- Verdeel de helft van de noten erover.
- Leg hierop 2 plakjes deeg en bestrijk ze met boter.
- Verdeel de rest van de noten erover dek af met de laatste plakjes deeg en bestrijk ze met boter.
- Snijd het geheel in vierkantjes.
- Bak de baklava in de oven in ca. 35 minuten goudbruin.
- Verwarm de honing met het sinaasappelsap en schenk de helft over de baklava uit de oven.
- Schenk na een half uur ook de rest van de honing erover.
- Laat de baklava minstens 4 uur lang staan.
Notities
Baklava is een heerlijke, rijke traktatie die perfect is voor speciale gelegenheden en feestdagen. De combinatie van knapperig deeg, zoete siroop, en hartige noten maakt het een onvergetelijke lekkernij.
Afiyet Olsun – Smakelijk eten
Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook
Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd op onze site en op Facebook.