Palamut is de Turkse naam voor de Atlantische bonito, een soort pelagische vis die verwant is aan de tonijn en makreel. Deze vis is populair in de Turkse keuken vanwege zijn stevige vlees en rijke smaak. Palamut wordt vaak in de herfst en vroege winter gevangen en kan op verschillende manieren worden bereid, zoals gebakken, gegrild of gestoofd.
Maak de vis schoon en snijd hem in stukken van 8 cm.
Leg de vis in een ingevet ovenschaal.
Verdeel de ui over de vis.
Leg de plakken tomaat er op.
Leg op de tomaat halve pepers en strooi er wat peterselie over.
Strooi er zout en peper over.
Dek het geheel af met wat schijven citroen.
Verdeel wat klontjes boter over de schaal.
Zet de schaal 25 a 30 min. in de oven.
Notities
Palamut is een veelzijdige en smaakvolle vis die op verschillende manieren kan worden bereid. Het is een favoriet in de Turkse keuken en biedt een heerlijke maritieme smaakervaring.