Een traditioneel Turks brood dat vooral populair is in Oost-Anatolië. Het is een rond, plat brood dat vaak rijkelijk gevuld is met boter en soms yoghurt, wat het een rijke en zachte textuur geeft.
Doe in een kom de water, melk en voeg hierbij de gist toe
Roer net zolang tot de gist is opgelost, nu gaat de gist werken
Na ongeveer 20 minuten roeren laat je de gist 10 minuten rusten
Voer er zout aan toe
Voeg er zonnebloemolie aan toe
Roer het geheel
Voer er langzaam meel aan toe
Kneed het deeg tot een mooie bol
Laat de bol deeg rusten in een kom, sluit de kom af et een vochtige doek.
Zet een klein pannetje op het vuur en smelt hierin den margarine
Voeg en drie eetlepels meel aan toe
Roer het geheel tot droge stuk
Na ongeveer 60 minuten haal je het deeg uit de kom en maak daar allemaal gelijkmatige bolletjes van
Druk de bolletjes plat en rol ze uit met een deegroller
Vul de broodjes met boter/meel mengsel
Vouw alle randen naar elkaar toe en knijp het samen
Draai het bolletje deeg om met de opening naar bededen en draai het net een deegroller plat
Verdeel de broodjes over één bakplaat, bij ons is dat 4 broodjes op één bakplaat
Verwarm de oven op 200 graden
Doe de broodjes in de oven voor 20-30 minuten op 180 graden
Notes
Turkse kete is heerlijk bij het ontbijt, als bijgerecht bij maaltijden, of gewoon als tussendoortje. Het kan warm geserveerd worden met kaas, olijven, of andere bijgerechten naar keuze.