Tavuk dolmasi – Gevulde Kip
Tavuk Dolması is een traditioneel Turks gerecht dat bestaat uit een hele kip die gevuld is met een smaakvolle vulling. Het gerecht wordt vaak bereid voor speciale gelegenheden en familiefeesten. De vulling kan variëren, maar bevat meestal rijst, groenten, noten, en specerijen. Tavuk Dolması is zowel smakelijk als indrukwekkend om te serveren.
Aantal Personen 4 Personen
calorieën 2382kcal
ingrediënten
- 1 stuk hele kip
- 1 liter water
- 200 gram rijst
- 2 eetlepels roomboter
- 100 gram doperwten
- 100 gram mais
- 1 stuk tomaat
- 10 stuk kleine aardappelen
- 1 stronk broccoli
- 1 stuk wortel
- 1 stuk rode paprika
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel rode peper
- 2 eetlepels kip kruiden
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Bereiding
- Doe de hele kip in de pan met één liter water laat het 10 minuten koken.
- Prik tijdens het koken enkele keren met een mes door de kip heen.
- Haal de pan nu van het vuur en leg het opzij.
- Pak een lege pan.
- Doe 2 eetlepels roomboter in de pan en laat dit een beetje smelten verspreid de gesmolten boter over de bodem van de pan.
- Voeg daarna de rijst toe aan de pan (wel eerst de rijst wassen onder de kraan met een zeef).
- Meng de rijst gedurende 5 minuten in de pan.
- Voeg daarna de doperwtjes en de mais in de pan.
- Meng dit 2-3 minuten samen met de rijst.
- Voeg dan pas ook de tomaten toe aan de pan.
- Doe 2 eetlepels zonnebloemolie in de schaal.
- Doe daarna de groenten (broccoli aardappelen paprika wortel) erin.
- Voeg er 2 theelepels zout aan toe.
- Voeg er 1 theelepel rode en zwarte peper aan toe.
- Vul nu twee bekers met het water uit de pan waarin de kip is gekookt.
- Giet de ene beker in de schaal met groenten en de andere beker in de pan met groenten (mais doperwtjes tomaat) die op het vuur staat.
- Meng alles goed in de pan.
- Voeg daarna 1 theelepel zwarte peper toe aan de pan.
- Doe in een aparte schaal één eetlepel kant-en-klare kip kruiden.
- Doe daar ook twee eetlepels zonnebloemolie bij.
- Verspreid dit goed over de bodem van de schaal.
- Haal de kip uit de pan en leg deze in de schaal.
- Stop de kip vol met de rijst doperwten tomaat en mais uit de pan (doe dit pas wanneer het kip water uit de pan is gekookt).
- Smeer de kip daarna in met de kip kruiden en olie wat op de bodem van de schaal zit.
- Leg de gevulde kip bovenop de groenten in de andere schaal.Doe de schaal in de oven voor 1 uur op 200 graden.
Notities
Tavuk Dolması is een feestelijk en smaakvol gerecht dat perfect is voor speciale gelegenheden en etentjes met familie en vrienden. Het combineert de sappigheid van geroosterde kip met de rijke smaken van een goed gekruide vulling.
Afiyet Olsun – Smakelijk eten
Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook
Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd op onze site en op Facebook