Site pictogram Turkse Recepten

Kunefe – Sliertencake

Kunefe - Sliertencake
Kunefe - Sliertencake
Afdrukken

Kunefe – Sliertencake

Kunefe is een traditionele dessert uit het Midden-Oosten, vooral populair in de Turkse en Levantijnse keukens. Het bestaat uit geraspte filodeeg, bekend als kadayıf, dat wordt gelaagd met een zachte, elastische kaas zoals Akkawi of mozzarella. Het dessert wordt gebakken totdat de bovenkant goudbruin en knapperig is, en daarna wordt het doordrenkt met een zoete, geurige suikersiroop die vaak is doordrenkt met rozenwater of oranjebloesemwater. Kunefe wordt meestal gegarneerd met gemalen pistachenoten en soms geserveerd met clotted cream of ijs aan de zijkant.
Gang Dessert
Keuken Turkse
Trefwoord Kunefe, Pompoen Dessert, Sliertencake
Voorbereidingstijd 25 minuten
Kooktijd 35 minuten
Totale tijdsduur 1 uur
Aantal Personen 4 Personen
calorieën 4615kcal
Auteur Turkse Recepten

ingrediënten

  • 600 ml Water
  • 600 gram Suiker
  • 1 eetlepel Roomboter
  • 1 eetlepel Druivensiroop
  • 250 gram Kadayif (sliertencake)
  • 150 gram Turkse kaas ongezouten
  • 1 stuk Citroen
  • 50 gram Pistache noten (fijn gemalen)
  • 1 spuitbus Slagroom

Bereiding

  • Zet een pan op het vuur en voeg hier het water en suiker toe laat dit 20 minuten koken
  • Pers ondertussen wat sap uit een citroen voeg dit toe aan de pan wanneer de 20 minuten ongeveer verstreken zijn.
  • Laat de citroen en siroop nog ongeveer 1 minuut samen koken uiteraard goed roeren.
  • Zet het vuur onder de pan uit en laat de siroop nu helemaal afkoelen.
  • Neem een kom en voeg hier de roomboter en de pekmez (druivensiroop) toe roer alles goed door
  • Smeer de helft van dit mengsel op de bodem van een pan en leg dit in de diepvries of in de koelkast. De bedoeling is dat dit smeersel wat harder wordt
  • Haal de kadayif sliertjes uit de verpakking en trek ze allemaal los van elkaar en verscheur hier en daar de sliertjes.
  • Ga nu verder en schaaf de kaas met een kaasschaaf in kleine stukjes.
  • Haal de pan uit de diepvries of koelkast en leg hier de helft van de kadayif in.
  • Strooi de witte kaas over de kadayif heen.
  • Daarna bedek je de kaas weer met de andere helft van de kadayif.
  • Maak je handen nu nat en druk dit gedeelte goed aan met een open hand zodat de kadayif sliertjes compacter en vochtiger worden.
  • Leg de pan voor 5 minuten op het fornuis. Wanneer het begint te ruiken haal je de pan van het vuur
  • Neem een bord leg dit op de pan en draai de pan om.
  • De onderkant zit nu boven en hoort goed bruin te zijn.
  • Neem de pan weer voor je en besmeer de bodem en de zijkanten met de rest van het roomboter/druivensiroop mengsel.
  • Schuif de kunefe weer terug in de pan.
  • Zet de pan terug weer op het vuur voor 5 minuten.
  • Haal de kunefe uit de pan en leg het vervolgens in een diepe bord of schaal.
  • Prik hier en daar kleine gaatjes met een tandenstoker in de kunefe.
  • Giet de siroop (die onderhand afgekoeld zou moeten zijn) er overheen.
  • De siroop moet net boven de rand van de kunefe uitkomen.
  • Geef de kunefe wat tijd om de siroop volledig te absorberen.
  • Giet vervolgens de rest van de siroop er ook in.
  • Geef wederom de kunefe de tijd om de siroop te absorberen.
  • Serveer de kunefe in de vorm van een driehoek doe er een bolletje slagroom op en strooi er wat fijne pistachenotenpoeder overheen ter decoratie

Notities

Kunefe staat bekend om zijn heerlijke combinatie van texturen: de knapperigheid van de kadayıf, de kleverigheid van de gesmolten kaas en de zoetheid van de siroop. Het wordt vaak warm geserveerd om de gesmolten kaasvulling volledig te kunnen waarderen.

Afiyet Olsun – Smakelijk eten

Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook

Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd op onze site en op Facebook.

Mobiele versie afsluiten