Kiymali pide – Broodje gehakt
Kıymalı pide is een populair Turks gerecht dat vaak wordt omschreven als een soort platbrood of Turkse pizza. Het wordt gemaakt van een dunne, knapperige deegbodem die wordt belegd met een smaakvolle vulling van gekruid gehakt (kıyma) en diverse groenten. Kıymalı pide wordt vaak gebakken in een houtoven, wat het een unieke, rokerige smaak geeft. Het is een favoriet streetfood in Turkije en wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht of als onderdeel van een mezze-tafel.
Aantal Personen 6 Personen
calorieën 4936kcal
ingrediënten
- 200 ml Kamertempratuur melk
- 300 ml Kamertemperatuur water
- 4 eetlepels Margarine
- 1000 gram Bloem / Meel
- 1 blokje Verse gist
- 1 theelepel Zout
- 1 stuks Grote ui
- 1 theelepel Suiker
- 1 bosje Peterselie
- 250 gram Rundergehakt of lamsgehakt
- 2 theelepels Paprikavlokken
- 4 theelepels Zwarte peper
- 2 eetlepels Tomatenpuree ( salca)
- 2 eetlepels Gezeefde tomatensaus
- 1 eetlepel Olijfolie
Bereiding
- Meng 1 waterglas lauwe melk 4 eetlepels tafelmargarine 850 gram bloem 1 blokje verse bakkersgist 300 ml. water 1 eetlepel zout en 1 theelepel suiker.
- Kneed alles gedurende 5 minuten.
- Houd je handen af en toe onder de kraan (maak ze nat) zodat het deeg niet aan je handen komt te plakken tijdens het kneden. Indien tijdens het kneden het deeg te hard blijkt te zijn voeg dan een beetje meer water toe indien het deeg te zacht blijkt voeg dan iets meer meel toe.
- Als je klaar bent met kneden bedek je de kom met een plastic zakje bijvoorbeeld en leg je de kom even aan de kant.
- Na ongeveer 45 minuten zal het deeg klaar zijn met rijzen.
- Doe 1 grote ui 1 bosje peterselie ( wel snijden ) 250 gram gehakt 2 theelepels paprika vlokken 2 theelepels zwarte peper 2 theelepels zout 1 eetlepel tomatenpuree en 2 eetlepels water in een kom.
- Kneed het geheel vervolgens.
- Snijd de paprika in slierten.
- Deze slierten zullen we later als dressing op de broodjes gebruiken.
- Meng 2 eetlepels gezeefde tomaten saus 1 eetlepel olijfolie 2 theelepels zwarte peper en 1 eetlepel tomatenpuree in een kom.
- Na 45 minuten zal het deeg gerezen zijn verdeel het deeg in ongeveer 15 kleine bolletjes (ongeveer ter grootte van een vuist) strooi wat meel op tafel (of aanrecht) om ervoor te zorgen dat de deeg bolletjes niet plakken.
- Rol de bolletjes deeg uit ter grootte van een vlakke hand.
- Smeer wat van de saus over het deeg heen.
- Verdeel de grote paprika sliert in kleine stukken ze moeten even lang zijn als de omtrek van het uitgerolde deeg.
- Leg het gehakt erop. Zorg dat de bovenkant van het deeg nu helemaal bedekt is met het gehakt en de paprika sliert.
- Druk een beetje op het gehakt zodat het platter wordt en daardoor aan het deeg gaat plakken.
- Leg de broodjes op een bakplaat doe deze in een voorverwarmde oven van 220 graden totdat ze goud/bruin kleuren (duurt ongeveer 15 minuten).
Notities
- Serveer de pide warm, eventueel besprenkeld met citroensap en gegarneerd met extra peterselie.
- Kıymalı pide kan worden geserveerd met een frisse salade en een schaaltje yoghurt of tzatziki aan de zijkant.
Afiyet Olsun – Smakelijk eten
Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook.
Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd op onze site en op Facebook.