Dilber dudağı is een traditionele Turkse dessert, ook bekend als "Deeglippen van walnoot" in het Nederlands. Dit dessert maakt deel uit van de Turkse keuken en wordt gekenmerkt door zijn unieke vorm en rijke smaak
Doe de eieren, meel, zonnebloemolie, melk, bakpoeder, 3 eetlepel citroensap en zout in een kom.
Kneed het geheel tot deeg gedurende 5 minuten.
Trek vervolgens een vochtig doekje over de kom en laat het deeg gedurende 10 minuten rusten.
Maak vervolgens 40 kleine bolletjes van het deeg ter grootte van een mandarijn.
Begin met 10 kleine bolletjes, rol deze uit tot een deegblad van ongeveer 30/40 cm doorsnede.
Strooi nu wat aardappelzetmeel over ieder uitgerolde deegblad
Stapel de 10 deegvellen op elkaar.
Rol nu deze stapel met een deegroller uit tot een grotere, en minder dikke, deegblad. Deegroller stevig aandrukken!
Doe hetzelfde ook voor de overige 30 bolletjes. Uiteindelijk krijg je dus uit 40 bolletjes dus 4 grote deegvellen.
Creëer nu ronde vormpjes in de 4 grote deegvellen door bijvoorbeeld een glas of een kopje om te keren en deze stevig op het deeg te drukken.
Plaats nu wat walnoten in zo een vormpje en vouw de ene zijde van het vormpje over de andere zijde heen
Leg al deze vormpjes in een bakplaat
Laat nu de margarine in een aparte pan smelten.
Giet de gesmolten margarine over de vormpjes in de bakplaat
Doe de bakplaat in de oven voor 45 minuten op 170 graden (het moet rustig bakken), in ieder geval tot ze goudbruin zijn gekleurd.
Haal de bakplaat uit de oven, en doe ondertussen: water, suiker en citroensap in een aparte pan, roer het geheel en laat dit in de pan voor een half uur koken.
Giet de siroop over de bakplaat en wacht tot de siroop is ingetrokken, dit zal ongeveer 2 uur duren.
Notes
Dilber dudağı wordt vaak genoten tijdens feestelijke gelegenheden en vieringen in Turkije. Het is een populair dessert in Turkse banketbakkers en huishoudens.