Renkli kek – Gekleurde Cake
Renkli Kek, wat letterlijk "gekleurde cake" betekent, is een vrolijke en kleurrijke Turkse cake die vaak wordt gemaakt met verschillende lagen of delen van gekleurd cakebeslag. Deze cake is populair bij kinderen en wordt vaak geserveerd op feestjes en speciale gelegenheden. De kleuren worden meestal bereikt door het toevoegen van voedingskleurstof aan het cakebeslag
Aantal Personen 6 Personen
calorieën 7110kcal
ingrediënten
- 270 gram Witte basterd suiker
- 200 ml Yoghurt
- 4 stuks Eieren
- 100 ml Zonnebloemolie
- 2 eetlepels Vanille extract / Essense
- 15 gram Bakpoeder
- 550 gram Bloem
- 225 ml Melk
- 200 gram Kristalsuiker
- 230 gram Roomboter
- 1 flesje Kleurstof Rood, Oranje, Geel, Groen, Paars
- 1 blokje Wit fondant
Bereiding
- Neem en kom en voeg hier de basterdsuiker yoghurt eieren zonnebloemolie vanille essence toe roer goed met een garde voor ongeveer 2 minuten.
- Voeg de bakpoeder en bloem toe aan de kom.
- Ga verder met roeren totdat je geen van de droge ingrediënten nog kunt terugzien.
- Verdeel het beslag over 6 kommetjes.
- Voeg in ieder kommetje een aparte kleur toe namelijk: rood oranje geel groen blauw paars.
- Neem een pan zet het nog niet op het vuur.
- Giet hier de melk in en vervolgens voeg je de meel toe roer goed door
- Na een minuut of twee zet je het vuur op een lage stand en ga je verder met roeren blijf roeren anders gaat de bodem plakken ga net zo lang door totdat het mengsel stevig is geworden.
- Laat het mengsel goed afkoelen dus het moet zo koud mogelijk zijn (Tip zet de pan in de schuur totdat het mengsel lauw is daarna mag je de pan in de diepvries zetten.)
- In de tussentijd neem je een kom en voeg je de boter op kamertemperatuur toe samen met de suiker meng dit heel goed door met mixer.
- Wanneer het melk en de meel mengsel afgekoeld is schep je dit bij de kom met de boter en suiker.
- Nu ga je alles mixen met een garde.
- Mix goed door de suiker moet bijna opgelost zijn.
- Neem de kom met een bepaalde kleur beslag en giet dit in een springvorm. Tip: gebruik bakpapier en spray het onder met bak spray.
- Verspreid het beslag goed.
- Plaats de springvorm nu in een voorverwarmde oven van 150 graden voor ongeveer 5 minuten.
- Na die 5 minuten haal je het uit de oven en leg je het ergens neer. Laat de cake afkoelen.
- De bovenstaande stappen ga je nu voor alle andere kleuren herhalen.
- Nu je alle kleuren van de regenboog hebt gebakken ga je ze in de volgorde van een regenboog stapelen dus de onderste laag is paars daarna smeer je wat van de frosting over de cake heen.
- Ga daarna verder met stapelen: blauw groen geel oranje rood. Na elke laag smeer je frosting niet te royaal! We hebben nog wat nodig voor de zijkanten.
- Nadat alles gestapeld is smeer je op de bovenkant nog wat frosting en natuurlijk ook aan de zijkanten.
- Rol de fondant uit.
- Plaats dit over de cake heen druk de randen goed aan en snijd het overige fondant er van af.
Notities
Renkli Kek is een leuk en feestelijk dessert dat zeker indruk zal maken met zijn levendige kleuren en heerlijke smaak. Het is perfect voor verjaardagen, feestjes en elke gelegenheid die een beetje extra kleur kan gebruiken!
Afiyet Olsun – Smakelijk eten.
Volg ons op Facebook, heb je zelf een recept en wil je die ook delen met anderen stuur een bericht naar info (@) turkse-recepten.nl of reageer via Facebook
Dagelijks worden er nieuwe recepten toegevoegd op onze site en op Facebook.