Isot peper of Urfa Biber

Isot peper, ook bekend als Urfa biber, is een soort gedroogde peper uit de regio Urfa (Şanlıurfa) in Zuidoost-Turkije. Het heeft een unieke smaak en textuur die het een geliefd ingrediënt maakt in de Turkse en Midden-Oosterse keuken. Hier zijn enkele kenmerken van isot peper:

Kenmerken van Isot Peper

  1. Kleur en Textuur: Isot peper heeft een diepe, donkere roodbruine tot bijna zwarte kleur. De textuur is vaak olieachtig en de peper wordt vaak in vlokken of grove stukken gebruikt.
  2. Smaak: Isot peper heeft een complexe smaak die zowel rokerig als zoet is, met een beetje warmte. Het is minder scherp dan veel andere chilipepers en heeft een subtiele, fruitige ondertoon.
  3. Hitte: De hitte van isot peper wordt vaak omschreven als mild tot medium, waardoor het geschikt is voor mensen die niet van te pittig eten houden. Het geeft een warme, geleidelijke hitte in plaats van een onmiddellijke, brandende sensatie.
  4. Bereidingswijze: De pepers worden eerst aan de lucht gedroogd onder de hete zon gedurende de dag, en vervolgens ’s nachts bedekt om het vocht vast te houden. Dit proces van afwisselend drogen en zweten geeft de peper zijn karakteristieke donkere kleur en diepe smaak.

Gebruik van Isot Peper

  • Kruidenmixen: Isot peper wordt vaak toegevoegd aan kruidenmixen voor kebabs en ander gegrild vlees.
  • Stoofschotels en Soepen: Het kan worden gebruikt om smaak toe te voegen aan stoofschotels, soepen en sauzen.
  • Salades: Een beetje isot peper over een salade kan een verrassende en aangename diepte van smaak toevoegen.
  • Marinades: Het is uitstekend geschikt voor marinades voor vlees, vis en groenten.
  • Tafelpeper: Isot peper kan ook worden gebruikt als een tafelkruid, vergelijkbaar met zwarte peper of chili vlokken.

Isot peper is een veelzijdig ingrediënt dat een unieke smaakdimensie kan toevoegen aan verschillende gerechten. Het wordt steeds populairder buiten Turkije vanwege zijn unieke smaakprofiel en veelzijdigheid in de keuken.