Site pictogram Turkse Recepten

Verse gist en droge gist

Wat is gist?. Gist is een micro-organisme dat suiker omzet in alcohol en koolzuurgas. Dat gas zorgt ervoor dat een brooddeeg gaat rijzen, luchtiger wordt en in volume toeneemt. Tijdens het bakken van het brood vervliegt de alcohol, maar het resultaat is een luchtig brood.

Wanneer een recept om verse gist vraagt, kun je gerust droge gist gebruiken. Deel de hoeveelheid verse gist door drie en je weet hoeveel droge gist je nodig hebt. Omgekeerd, wanneer het recept vraagt om droge gist, kun je ook verse gist gebruiken. Vermenigvuldig dan het gewicht van de droge gist met drie.

Voorbeeld: Hoeveelheid droge gist x 3 = benodigde hoeveelheid verse gist
Dus 7 gram droge gist staat gelijk aan 21 gram verse gist ( 3×7=21 gram) . Wil je verse gist omrekenen naar instant gist? Dan deel je de hoeveelheid verse gist dus door 3 (21/3=7 gram )

Mobiele versie afsluiten